Oamenii de ştiinţă lucrează la un aparat cu ultrasunete care ar putea ajuta la tratamentul bolii Alzheimer. Elisa Konofagou, specialist in biomedicină, de la Universitatea Columbia, crede ca ar putea trimite medicamente prin ultrasunete direct in celulele cerebrale ale pacientilor care suferă de Alzheimer. În prezent, nu exista niciun remediu pentru această boală care afectează mai mult de 400.000 de persoane numai în Anglia.

Unii cercetători au încercat să încetinească boala prin injecţii efectuate direct in zona afectată  a creierului.  Dar această procedură este riscantă, costisitoare si dă gres in 90% din cazuri.
"Bolile neurodegenerative nu pot fi tratate eficient din cauza barierii dintre sânge si creier", este de părere Konofagou. "Anumite tratamente pot încetini simptomele, dar problemele cognitive si de memorie sunt tot in pericol, si există efecte secundare imense", a mai precizat aceasta.
Acum, echipa condusă de ea crede ca poate folosi ultrasunetele pentru a deschide temporal bariera naturală dintre vasele de sânge din ţesutul cerebral la şoareci.
Dacă tehnica ar funcţiona şi la oameni, spune Konofagou, doctorii ar putea folosi ultrasunetele pentru a injecta medicamente intravenoase direct in celulele creierului la pacienţii care suferă de Alzheimer sau Parkinson.